HACCP

înseamnă:

Hazard Analysis Critical Control Point
Analiza Pericolelor – Puncte Critice de Control

Cum percepe industria HACCP

Avantajele utilizării HACCP pentru sectorul agro-industrial

  • Un program de siguranţă standardizat bazat pe principii acceptate în întreaga lume
  • O mai bună înţelegere a produselor şi proceselor tehnologice din unitatea dumneavoastră
  • Un nivel superior de înţelegere a siguranţei alimentaţiei
  • Un program comun de inspecţie guvernamentală

Un sistem HACCP comprehensibil îmbunătăţeşte atât siguranţa alimentelor cât şi calitatea acestora:

  • Încărcătura cu agenţi patogeni redusă
  • Un proces tehnologic atent urmărit determină o calitate constantă a produselor
  • Modul de abordare proactiv privind siguranţa produselor reduce pierderile de materii prime, timp şi bani
  • Un sistem implementat în mod competent, auditat în mod independent deschide uşile către noi pieţe, protejează mărcile şi cotele de piaţă deja existente

Cele 7 Principii ale HACCP

  1. Analiza pericolelor şi identificarea măsurilor de control pentru fiecare pericol
  2. Identificarea punctelor critice de control (PCC)
  3. Stabilirea limitelor critice (LC)
  4. Monitorizarea fiecărui PCC
  5. Stabilirea acţiunilor corective atunci când apar variaţii peste limitele critice într-un PCC
  6. Stabilirea procedurilor de verificare
  7. Stabilirea sistemului documentat şi păstrarea înregistrărilor.

Sistemul HACCP completează sistemele uzuale de inspecţie

  • HACCP pune accent pe controlul procesului tehnologic
  • HACCP se concentrează asupra punctelor din cadrul procesului care sunt critice pentru siguranţa produsului
  • HACCP întăreşte comunicarea din cadrul companiei şi dintre autorităţile de reglementare şi industrie

Incepem cu PASUL 1?

Un vechi proverb chinezesc spune ca si cel mai lung drum incepe cu un pas. Cu primul pas.
Pasul 1: cererea de oferta. Asa ca…incepem?